Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nošení roušek a šachové soutěže

Hrající a trénující ne. Diváci ano. AKTUALIZOVÁNO

Níže (pod čarou) uvedená pravidla pro šachové soutěže zůstávají beze změny i po dalším zpřísnění protiepidemických opatření, které proběhlo od 24. 9. (viz web Ministerstva zdravotnictví). Šachové soutěže mohou běžet dál, dnes byl úspěšně zakončen 31. ročník festivalu Czech Open. Všem organizátorům patří velké poděkování za to, že i v současné situaci pořádají akce a šachy v ČR žijí!

Přestože od června do září proběhla po celé republice řada turnajů, v současné chvíli nemáme informace o nikom, kdo by se nakazil nemocí Covid-19 na šachovém turnaji. Aktuálně jedna krajská hygiena řeší dětský rapid turnaj, kterého se zúčastnil nakažený hráč. Všechny jeho soupeře, se kterými se během turnaje potkal, umístila hygiena do karantény. S komentářem, že pokud by při hře účastníci měli roušky, do karantény by nemuseli. Zatím se jedná pouze o jeden případ a neoficiální informaci, která ale odpovídá dříve publikované metodice (zde). Pokud by se tedy hráč chtěl vyhnout případné karanténě, lze doporučit používat při hraní respirátor. K závaznému stanovisku ale chybí více případů, které by jednotlivé krajské hygieny posuzovaly. Pokud máte stejnou nebo i jinou osobní zkušenost, budeme rádi, pokud se o ni podělíte – například přímo na emailu předsedy ŠSČR Martina Petra, martin.petr@chess.cz, nebo sekretariátu, sekretariat@chess.cz.

Rádi bychom všechny šachisty vyzvali k odpovědnému chování. Pokud se necítíte dobře, například máte teplotu, raději šachové akce vynechejte. Pokud je to možné, dodržujte rozestupy. Věnujte se hygieně. Situaci není potřeba ani bagatelizovat, ani přeceňovat.

První kolo soutěží družstev, které by mělo proběhnout 4. 10., je stále v plánu. Vzhledem k avizovanému možnému zpřísnění opatření ze strany Ministerstva zdravotnictví budeme situaci samozřejmě nadále sledovat a orgány ŠSČR, tedy především STK a VV, jsou připraveny pružně reagovat.

................................................................................................................................................................

V souladu s mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví, které platí od 10. září – odkaz zde – nemusí mít šachisté během tréninků a partií nasazenou roušku. Po skončení partie se hráč podle pravidel stává divákem, přičemž na ty se výjimka nevztahuje a ve vnitřních prostorách mít roušku musí.

Prozatím je nejasné postavení rozhodčích a zda hráč má mít roušku v pauzách mezi partiemi během jednodenního turnaje v bleskovém či rapid tempu (v mimořádném opatření jsou uvedeny „soutěže“, nicméně výklad není příliš zřejmý). V minulých měsících vždy po změnách ze strany ministerstva postupně během pár dnů proběhl upřesňující výklad ze strany Národní sportovní agentury nebo České unie sportu. Vyplatí se tedy sledovat web https://www.cuscz.cz/.